τροποι για να βελτιωσετε τισ επιδοσεισ του υπολογιστη σασ

Βελτιώστε τις επιδόσεις με 4 απλά βήματα!

Αρκετές φορές έρχομαι αντιμέτωπος με συστήματα , όχι και τόσο παρωχημένα σε hardware και λειτουργικό, τα οποία όμως λειτουργούν από την στιγμή της εκκίνησης τους στο 100% των δυνατοτήτων τους μην αφήνοντας τον χρήστη να κάνει την οποιαδήποτε διεργασία, τουλάχιστον γρήγορα !  Έτσι ένα βήμα πριν από την αλλαγή ή προσθήκη hardware καθώς και την επανεγκατάσταση λειτουργικού (το γνωστό φορμάτ) μπορούμε να δοκιμάσουμε τα παρακάτω βήματα.

Βήμα 1ο Απενεργοποίηση εφαρμογών εκκίνησης

Αρκετές εφαρμογές ανοίγουν αμέσως μόλις εκκινεί ο υπολογιστής μας. Κάτι τέτοιο οδηγεί στην εξάντληση των πόρων του συστήματος. Η απενεργοποίηση των εφαρμογών είναι απλή διαδικασία. Αρχικά θα πρέπει να ανοίξουμε τις ρυθμίσεις του συστήματος. Έτσι θα πατήσουμε το γρανάζι που φαίνεται στην εικόνα παρακάτω ώστε να μεταβούμε στον πίνακα ρυθμίσεων.

Στην συνέχεια και αφού μπούμε στον πίνακα ρυθμίσεων , θα επιλέξουμε την κατηγορία Εφαρμογές ή Apps

Τέλος , στο αριστερό κάτω μέρος του πίνακα ρυθμίσεων θα εμφανιστεί η επιλογή Εκκίνηση ή Startup. Το επιλέγουμε και θα μας εμφανιστεί η λίστα των εφαρμογών οι οποίες εκκινούνται κατά την έναρξη του συστήματος. Εκεί μπορούμε να απενεργοποιήσουμε εφαρμογές που αναγνωρίζούμε.

Βήμα 2ο Απενεργοποίηση εφέ και γραφικών

Αρχικά θα πρέπει να πατήσουμε πάνω στην έναρξη και είτε, το σύστημα μας είναι στα Ελληνικά ή αγγλικά θα πρέπει να πληκτρολογήσουμε την λέξη run. Υπόψιν σας πως δεν χρειάζεται να κάνετε κάποια αναζήτηση. Αρκεί να πατήσετε στην έναρξη και να πληκτρολογήσετε εκεί run.

Εάν είστε πιο εξοικειωμένος χρήστης αρκεί να πατήσετε το πλήκτρο των windows και παράλληλα το πλήκτρο R

Το παράθυρο της εκκίνησης θα ανοίξει, και εκεί αρκεί να αντιγράψουμε την εντολή όπως φαίνεται παρακάτω.

systempropertiesadvanced

Αφού  πληκτρολογήσετε την εντολή αρκεί να πατήσετε ΟΚ ώστε να ανοίξει το παράθυρο των προηγμένων ρυθμίσεων. Εκεί θα πρέπει να βρείτε την καρτέλα Για προχωρημένους ή Advanced και στην συνέχεια να επιλέξετε Ρυθμίσεις στο τομέα των Επιδόσεων όπως βλέπετε και στην εικόνα που ακολουθεί:

Τέλος αρκεί να επιλέξουμε ρύθμιση για βέλτιστη απόδοση και στην συνέχεια ΟΚ, Δεν θα χρειαστεί επανεκκίνηση του υπολογιστή μας.

Βήμα 3ο Επιλογές ενέργειας

Τα windows επιλέγουν την ενέργεια που θα ξοδεύει ο υπολογιστής μας αναλόγως τις περιστάσεις. Για παράδειγμα εάν δουλεύουμε με μπαταρία, ο υπολογιστής επιλέγει πως θα πρέπει να ελαχιστοποιήσει την παροχή ενέργειας και να μειώσει τις επιδόσεις. Για να αποφύγουμε κάτι τέτοιο θα πρέπει να μεταβούμε στις ρυθμίσεις και στον πίνακα ελέγχου.

Αρχικά θα πρέπει να ανοίξουμε τις ρυθμίσεις του υπολογιστή, απο την έναρξη όπως κάναμε στο βήμα1. Αφού εμφανιστεί το παράθυρο ρυθμίσεων τότε αρκεί να πληκτρολογήσουμε Πίνακας ή Control Panel ώστε να εμφανιστεί ο πίνακας ελέγχου.

Αφού ο πίνακας ελέγχου ανοίξει και έχουμε την εικόνα όπως θα δείτε και παρακάτω, αρκεί να επιλέξουμε όπως θα δείτε και στην εικόνα, την επιλογή Σύστημα και ασφάλεια

Όταν πατήσουμε στην επιλογή Σύστημα και Ασφάλεια θα δούμε αρκετές επιλογές αλλά θα πρέπει να εστειάσουμε στο εικονίδιο με την μπαταρία όπου αναγράφεται Επιλογές ενέργειας όπως θα δείτε και παρακάτω:

Θα δούμε πως το σύστημα επιλέγει αυτόματα την εξισορρόπηση ενέργειας. Για να αλλάξουμε την επιλογή αυτή αρκεί να πατήσουμε στο βελάκι κάτω δεξιά όπως έχω επισημάνει στην εικόνα που ακολουθεί

Τέλος κάνουμε κλίκ στις Υψηλές επιδόσεις και κλείνουμε το παράθυρο.

Βήμα 4ο εκκαθάριση προσωρινών αρχείων cache

Όλες οι εφαρμογές στον Η/Υ μας, αφήνουν στοιχεία τα οποία αφορούν προσωρινές αποθηκεύσεις , update ή στιγμιαίες μεταβλητές. Μπορούμε εύκολα να καθαρίσουμε τα στοιχεία αυτά. Αρχικά θα ανοίξουμε και πάλι την εκτέλεση ή αλλιώς run , πατώντας το πλήκτρο με το σύμβολο των windows στο πληκτρολόγιο και το R , ή γράφοντας την εντολή στην έναρξη, όπως και κάναμε σε προηγούμενο βήμα

όταν εμφανιστεί το παράθυρο της εκτέλεσης θα χρειαστεί να γράψουμε μια απλή εντολή ώστε να μας πάει στον χώρο που αποθηκεύονται τα προσωρινά αρχεία. Τέλος πατάμε ΟΚ. Μας έχει ανοίξει ο φάκελος με όλα τα προσωρινά αρχεία, δεν έχουμε παρά μόνο να τα διαγράψουμε επιλέγοντας τα όλα.

Επιλέγουμε όλα τα αρχεία και στην συνέχεια τα διαγράφουμε.

Βήμα 5ο Ανασυγκρότηση δίσκου

Εάν όλα τα παραπάνω έχουν βοηθήσει από λίγο έως και καθόλου τότε συμβουλεύομε να αναζητήσετε και να τρέξετε ανασυγκρότηση δίσκου. Η ανασυγκρότηση θα τοποθετήσει τα αρχεία στα κατάλληλα τμήματα του δίσκου και θα διορθώσει πιθανά σφάλματα. Εάν συνεχίσετε να έχετε προβλήματα ταχύτητας τότε θα πρέπει να σκεφτείτε για τον έλεγχο του υπολογιστή σας από έναν ειδικό, ώστε να διαπιστωθεί εάν χρειάζεται αναβάθμιση hardware, ή επανεγκατάσταση λειτουργικού, φορμάτ δηλαδή.

Start typing and press Enter to search