Γονικός έλεγχος και κλείδωμα του ίντερνετ

Απεριόριστη πρόσβαση…

Την σημερινή εποχή , τα παιδιά δεν γνωρίζουν τι θα πεί να μην υπάρχει στιγμή δίχως πρόσβαση στο διαδύκτιο. Βέβαια ο χρόνος που παιρνούν στο διαδύκτιο είναι αρκετά υψηλός και σε ώρες τις οποίες θα πρέπει να ξεκουράζονται ή να μελετούν. Σαν να μην φτάνει κάτι τέτοιο, ο κίνδυνος του διαδυκτίου σε παράνομες σελίδες και ακατάλληλο περιεχόμενο ολοένα και αυθάνεται. Οι γονείς συχνά αδυνατούν να ελέγξουν τους νέους καθώς φαίνεται να κατέχουν την τεχνολογία περισσότερο από τον καθένα. Τι επιλογές όμως έχουμε για τον περιορισμό και τον έλεγχο τους ; Υπάρχει τρόπος να μειώσουμε την ώρα παραμονής στο διαδύκτιο; Η απάντηση φυσικά βρίσκεται στην ηλικία και την γνώση των παιδιών καθώς επίσης και το κόστος που επιθυμούμε να δαπανίσουμε.

Σε αρκετές συσκευές όπως στα iPhone, μπορείτε να βρείτε ενσωματομένες στο λειτουργικό σύστημα της συσκευής, επιλογές για περιορισμό χρήσης. Τέτοιες ρυθμίσεις θα δούμε αναλυτικά σε μελλοντικό άρθρο.

Αρχικά, η πρώτη επιλογή μας είναι η χρήση εφαρμογής η οποία θα εγκαταστήσουμε στην κινητή συσκευή του παιδιού και η οποία θα περιορίζει την ώρα την οποία θα περνάει στο διαδίκτυο καθώς και τις εφαρμογές ή σελίδες που θα επισκέπτεται. Φυσικά για να πραγματοποιηθεί κάποια εγκατάσταση θα πρέπει να έχουμε στα χέρια μας την συσκευή του , καθώς και χρόνο για να το πραγματοποιήσουμε. Τέτοιες εφαρμογές φυσικά απαιτούν και ετήσια ή μηνιαία συνδρομή η οποία μπορεί να κυμαίνεται από 35 έως 150 ευρώ. Αρκετές από αυτές υποστηρίζουν φυσικά και περισσότερες από μία συσκευές οπότε μπορούν να εγκατασταθούν και αλλού. Έτσι μπορείτε να δοκιμάσετε να κατεβάσετε μια εφαρμογή όπως το Kaspersky safe kids η οποία μάλιστα έχει και 7 ημέρες για την δοκιμή του προϊόντος ή επίσης την εφαρμογή Qustodio, η οποία και αυτή έχει δοκιμαστική περίοδο τριών ημερών. Μετά την εγκατάσταση μπορείτε να δείτε στατιστικά για τις ώρες χρήσης καθώς και το τι επισκέπτεται. Περισσότερες πληροφορίες καθώς και αναλυτικά βήματα για την εφαρμογή αυτή θα βρείτε εδώ

Parental Control σε οικιακά ρούτερ

Ο δεύτερος τρόπος είναι να οριστούν ορισμένοι κανόνες λειτουργίας στο ρούτερ σας. Για παράδειγμα σε αρκετά ρούτερ των ελληνικών παρόχων μπορούν να θεσπιστούν ώρες και ημέρες τις οποίες θα απενεργοποιείται η ασύρματη σύνδεση Wifi. Φυσικά ορισμένα από αυτά μπορούν να κόψουν και αρκετές σελίδες λόγου χάρτη πορνογραφικού υλικού ή τζόγου. Για να έχετε όμως πλήρη έλεγχο και ακόμα περισσότερες δυνατότητες θα πρέπει να επιλέξετε ένα καλύτερο ρούτερ εμπορίου. Ας μείνουμε όμως στον ήδη υπάρχον εξοπλισμό. Μπορείτε λοιπόν να εκμεταλλευτείτε την δυνατότητα του ρούτερ σας στο να εκπέμπει 2 διαφορετικά ονόματα wifi (SSID) ώστε να χρησιμοποιείτε το ένα για προσωπική χρήση και το δεύτερο για τα παιδιά. Μάλιστα εάν είστε και λίγο πιο εξοικειωμένος, μπορείτε να απενεργοποιείτε το δεύτερο ssid κρατώντας ανοιχτό το πρώτο, για συσκευές και εσάς. Ο τρόπος αυτός είναι ο πιο εύκολος καθώς με την βοήθεια ρυθμίσεων όπως το ddns, μπορείτε να εισέλθετε απομακρυσμένα σχεδόν από παντού στο ρούτερ σας και να απενεργοποιήσετε το wifi. Φυσικά οποιοσδήποτε  μπορεί να παρακάμψει τις ρυθμίσεις αυτές , απλά ανοίγοντας τα δεδομένα στη συσκευή του ή εάν συνδεθεί σε άλλο wifi.

Υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένα ρούτερ τα οποία κυκλοφορύν στο εμπόριο με αυξημένες ρυθμίσεις για γονικό έλεγχο. Τα ρούτερ αυτά ξεπερνύν πολλές φορές και τα 100 ευρώ.

Οι επιλογές αντίστοιχα με το κόστους τους έχουν φυσικά και τα κενά τους. Ένα άριστα ελεγχόμενο περιβάλλον είναι δυνατόν να επιτευχθεί αλλά και με το ανάλογο κόστος. Συμβουλευτείτε τεχνικό καθώς και τον πάροχο σας, (η cosmote διαθέτει ειδική υπηρεσία, το cosmote at your service το οποίο μπορείτε να ζητήσετε καλώντας το 13888) ώστε αναλόγως την ηλικία και το περιβάλλον να βρείτε την βέλτιστη λύση. Τέλος οι επιλογές για τους υπολογιστές είναι ευκολότερες και θα αναλυθούν σε νεότερο άρθρό.

Start typing and press Enter to search